Blog


“Hoe ben je daar nou zo op gekomen?”

 

Deze vraag krijg ik elke sessie wel een of twee keer. Tijdens exposities stelt iedereen ‘m. Men vraagt het waarschijnlijk vanuit interesse maar steeds hetzelfde verhaal vertellen vind ik niet zo spannend. Toch doe ik het altijd braaf. Op de automatische piloot. Tussendoor kan ik dan thee zetten, batterijen vervangen of adressen controleren. Maar het liefste ben ik er bewust bij, geef ik het verhaal en de luisteraar mijn volledige aandacht. 

Oogfoto Experience November 2019

Ik vertel het dus trouw nog eens.

 Tien jaar geleden las ik een artikel over macrofotografie. Daarbij stonden de veertien-in-een-dozijn close-ups van bloemen en insecten. Toen ik zocht naar interessante onderwerpen zag ik mijn reflectie in de spiegel. Keek mezelf aan en zag ’t onderwerp me aankijken, mijn ogen. Het is al erg ingewikkeld om macrofoto’s te maken als je normaal door je camera kijkt. Maar een selfie maken (in 2007) met een scherptediepte van ’n halve millimeter is alsof je achter je rug een draad door een naald te probeert te rijgen. Er zaten uiteindelijk een paar scherpe foto’s tussen en ik raakte compleet gefascineerd. Die details, kleuren, diepte en reliëf had ik nooit eerder gezien bij mezelf. Maar echt mooi was de foto nog niet. 

Oogfoto op Happinez festival 2019 in Zaandam.

Techno tussendoor

 Vandaar dat mijn andere missie voorrang kreeg; de vergankelijke schoonheid van de feestende paradijsvogels en de parallelle universums in de ondergrondse dance-cultuur rond Amsterdam fotograferen. Na zeven jaar was het boek klaar en haalde ik het Oogfoto-idee uit de ijskast. Opeens merkte ik dat door jarenlange ervaring met betere apparatuur ik een sprong vooruit had gemaakt. Ik maakte eenzelfde selfie in de helft van de tijd en… WOW! Zo verbaasd was ik jaren niet geweest over een foto. Toch wilde ik het daar bijna bij laten. Tot Q binnen kwam lopen en vroeg wat ik deed. Haar oog fotograferen bleek makkelijker. Ik liet haar de foto zien en was ook opeens gebiologeerd naar haar oog aan het kijken. “Meer mensen hebben ogen en willen dit.” Zei ze. Daar had ze gelijk in.

 Januari 2016

 

Daarom ben ik in mijn woonkamer vrienden gaan uitnodigen om hun ogen vast te leggen. Daar ontstond de gezelligste chaos die ik ken. De volgorde regelde zichzelf.
Bijna niemand had een goede foto van een oog gezien, laat staan van hun eigen oog.

“Meer mensen hebben ogen en willen dit.”

Iedereen verbaasde zich over zijn eigen schoonheid.  Juist na de ego-tripperij van technofoto’s was dit een heel authentieke en tijdloze vorm van schoonheid die we samen maakten.

Eerst was ik vooral bezig met ter plekke de techniek en foto’s te verbeteren. Na elke eerste foto van iemand vroeg ik ‘Hoe zouden we deze beter kunnen maken?’ Dan luister ik naar de wensen of feedback en maken we nog betere foto’s. Dit doe ik nog steeds. Als je goed luistert kan je veel leren. Daarom zie je nog steeds verbetering in vier jaar Oogfoto’s.

December 2016

Na een paar sessies zag ik dat men elkaar ging aankijken om te zien welke van hun ogen ze de mooiste vonden. Daar viel een kwartje bij mij. Door de visuele fascinatie keek men aandachtig naar de ogen van de ander. Zo keken vrienden en onbekenden elkaar gemakkelijk aan, zonder dat er ongemakkelijkheid was. Wat een mooi moment van spontane connectie. Dit ontstond door de manier van fotograferen en is nu een belangrijk onderdeel van Oogfoto, mijn exposities en mijn leven geworden. Daar schrijf ik binnenkort een artikel over.

Nu hoef ik dit nooit meer te vertellen 🙂
 
Maart 2017

 November 2018

Oogfoto's maken op het Oogcongres 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Januari 2019 bij Oogfoto Experience Amsterdam

Als spreker over Oogfoto bij De Mus in Amsterdam.

Oogfoto's maken van de bezoekers van de 75e verjaardag van een opticiën in Utrecht.

Oogfoto's maken op de Museumnacht 2019 in het Museon in Den Haag.